Go to content Go to menu
 


 
1.  The number of west flowing rivers of Kerala?
 
Ans : 41
 
2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"
 
Ans : Nalappattu Narayana Menon
 
 3.  Edakkal Caves are in
 
Ans: Wayanad District
 
4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
 
Ans : Ezhimala
 
 5.  Bakal Fort is in which District ?
 
Ans : Kasargode
 
 6. First computerised Panchayath in Kerala
 
Ans : Vellanad
 
 7. Information Kerala Mission started in
 
Ans : 1999
 
 8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
 
Ans :Trissur
 
9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
 
Ans : Valapattanam
 
 10. Who was the first education minister of Kerala State ?
 
Ans : Joseph Mundassery
 
11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
 
Ans : Cherukad
 
12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
 
Ans : Kottarakkara
 
 13. Smallest Taluk in Kerala
 
Ans : Kochi
 
 14. The region of Kerala where evergreen forests are seen
 
Ans : Silent Valley
 
 
15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
 
Ans : Eranad
 
 16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
 
Ans : Kunthippuzha
 
 17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
 
Ans : 20
 
18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
 
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
 
19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
 
Ans : Sivagiri
 
20. The Parauram Express runs between
 
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore
 
 
 21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
 
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
 
 22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
 
Ans : Thiruvananthapuram
 
 23. The Director of the film '' Agnisakshi ''
 
Ans : Shyamaprasad
 
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
25. Where is Puralimala situated
 
Ans : Thalasserry
 
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
 
Ans : Kundara Proclamation
 
27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
 28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
 
Ans : Peechi
 
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
 
Ans : M.Vijayakumar
 
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
 
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
 
31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"
 
Ans : Bimappalli
 
 32. Wellington Island is in which district
 
Ans : Ernakulam
 
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
 
Ans : E.M.S
 
34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"
 
Ans : G.Sankarakurup
 
 35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"
 
Ans : Lalithambika Antharjanam
 
36. "Who is the director of the film "Chemmeen "
 
Ans : Ramu Kariyattu
 
 37. The Teak Museum of Kerala is located in
 
Ans : Nilampoor
 
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
 
Ans : Alahayude Penmakkal
 
 39. The first short story in Malayalam
 
Ans : Vasana vikrithi
 
40. Sandal forest in Kerala
 
Ans : Marayoor
 
 41. The first wild life sanctury in Kerala ?
 
Ans : Thekkady
 
 
42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "
 
Ans : Medicinal Plants of Kerala
 
 43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
 
Ans : North East Monsoon
 
 44. Who started the State Transport service in Travanore ?
 
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
 
 45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""
 
Ans : G.Shankara Kurup
 
46. Forest Industries Travancore is situated in
 
Ans : Aluva
 
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
 
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
 
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
 
Ans : Mannath Padmanabhan
 
49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?
 
Ans : Vallathol Narayana Menon
 
50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"
 
Ans : Sardar K.M.Panicker

 

 

Comments

Add comment
Control code Play audio code

Overview of comments

Which country Long devotional song

(Jabbar, 2014-01-10 09:54)

Valiya deseeya ganam ethu rajyam anu

Re: Which country Long devotional song

(H, 2014-01-11 15:00)

uruguay

Re: Which country Long devotional song

(GREECE, 2014-02-06 11:19)

Re: Which country Long devotional song

(jayaram, 2014-03-17 20:32)

greece (158 lines )

helpful

(shiji, 2014-02-11 12:52)

good

heilpful

(shiji, 2014-02-11 12:51)

good

good

(biji, 2014-02-11 12:02)

qustin and answer

(roshni, 2014-01-10 06:16)

very help ful qustins thank s

avide kanum ivide kanum pinne kanilla..? ans : minnal -light

(yousaf ali.k, 2014-02-02 14:19)

QUESTIONS AND ANSWERS

(psy gagnam style, 2014-01-01 10:14)

who made these questions and answers..??! i liked it.. but some mistakes are there in q:no: 9,13,14,17, ok please check it very well..! ok

Re: QUESTIONS AND ANSWERS

(Johny, 2014-01-06 08:05)

Hello gagman style , there is no mistake in the answers.

QUESTIONS AND ANSWERS

(psy gagnam style, 2014-01-01 10:11)

i know before some.. of the questions and answers from these .. ok thanks.. make it good some more..!

writing

(psy gagnam style, 2014-01-01 10:01)

it's good.. but we can't read it.. make it some big...

writing

(psy gagnam style, 2014-01-01 10:06)

what malayalam questions are these ..! the heading is the kerala general questions in malayalam.. and the questions and answers are in engilsh.. it should be in malayalam.. ok make it.. so good..!

wedesebgh

(siamarana, 2013-12-30 17:18)

what Malayalam question is this

wedesebgh

(siamarana, 2013-12-30 17:17)

what Malayalam question is this

writing

(siyad, 2013-12-23 14:06)

pleace write in (KERALA) this hand writing

thank you

(adam, 2013-11-15 18:33)

made me win a quiz

Re: thank you

(thank you, 2013-12-23 14:02)

for teaching kerala quiz to school

;)

(hamna, 2013-12-09 18:55)

it waz quiet helpful 4 meh!!
:p


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

next »