Go to content Go to menu
 


 
1.  The number of west flowing rivers of Kerala?
 
Ans : 41
 
2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"
 
Ans : Nalappattu Narayana Menon
 
 3.  Edakkal Caves are in
 
Ans: Wayanad District
 
4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
 
Ans : Ezhimala
 
 5.  Bakal Fort is in which District ?
 
Ans : Kasargode
 
 6. First computerised Panchayath in Kerala
 
Ans : Vellanad
 
 7. Information Kerala Mission started in
 
Ans : 1999
 
 8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
 
Ans :Trissur
 
9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
 
Ans : Valapattanam
 
 10. Who was the first education minister of Kerala State ?
 
Ans : Joseph Mundassery
 
11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
 
Ans : Cherukad
 
12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
 
Ans : Kottarakkara
 
 13. Smallest Taluk in Kerala
 
Ans : Kochi
 
 14. The region of Kerala where evergreen forests are seen
 
Ans : Silent Valley
 
 
15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
 
Ans : Eranad
 
 16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
 
Ans : Kunthippuzha
 
 17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
 
Ans : 20
 
18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
 
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
 
19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
 
Ans : Sivagiri
 
20. The Parauram Express runs between
 
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore
 
 
 21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
 
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
 
 22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
 
Ans : Thiruvananthapuram
 
 23. The Director of the film '' Agnisakshi ''
 
Ans : Shyamaprasad
 
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
25. Where is Puralimala situated
 
Ans : Thalasserry
 
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
 
Ans : Kundara Proclamation
 
27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
 28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
 
Ans : Peechi
 
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
 
Ans : M.Vijayakumar
 
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
 
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
 
31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"
 
Ans : Bimappalli
 
 32. Wellington Island is in which district
 
Ans : Ernakulam
 
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
 
Ans : E.M.S
 
34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"
 
Ans : G.Sankarakurup
 
 35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"
 
Ans : Lalithambika Antharjanam
 
36. "Who is the director of the film "Chemmeen "
 
Ans : Ramu Kariyattu
 
 37. The Teak Museum of Kerala is located in
 
Ans : Nilampoor
 
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
 
Ans : Alahayude Penmakkal
 
 39. The first short story in Malayalam
 
Ans : Vasana vikrithi
 
40. Sandal forest in Kerala
 
Ans : Marayoor
 
 41. The first wild life sanctury in Kerala ?
 
Ans : Thekkady
 
 
42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "
 
Ans : Medicinal Plants of Kerala
 
 43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
 
Ans : North East Monsoon
 
 44. Who started the State Transport service in Travanore ?
 
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
 
 45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""
 
Ans : G.Shankara Kurup
 
46. Forest Industries Travancore is situated in
 
Ans : Aluva
 
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
 
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
 
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
 
Ans : Mannath Padmanabhan
 
49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?
 
Ans : Vallathol Narayana Menon
 
50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"
 
Ans : Sardar K.M.Panicker

 

 

Comments

Add comment
Control code Play audio code

Overview of comments

pls

(deepu, 2010-11-13 10:06)

please change the fond

not done properly

(plima, 2010-11-05 07:13)

please do write in a good handwriting.
the questions should be fully written as we have difficulty in understanding the question.

thnx

(arun, 2010-09-28 10:32)

it is very gooddddddddd

gud ....but

(faisal babu.m.v, 2010-07-20 08:57)

an average....only

thnx

(ebi, 2010-07-08 13:54)

thnx i got ist priz

psc

(prathi, 2010-05-12 09:41)

dd

Re: psc

(PADMAJA, 2010-05-14 12:22)

good

(jancy, 2010-04-29 09:47)

It is very good

Comment

(Deepu, 2010-04-22 07:24)

Simple and good

aaaaaaaaaaaa

(aaaaaaaaaaa, 2010-04-15 14:36)

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Not too good

(mohshaf, 2010-04-13 20:35)

fild up with a few irrespctve of wht needed. Update is as snail

about the question answers

(Raisun Mathew, 2010-04-07 14:53)

Its good and useful.

average

(aneesh p thenmala, 2010-04-06 20:51)

its an average

appreciation

(malu, 2010-04-06 15:11)

nalla prayojanam thanne.chodyagal ulpeduthanam.thettu varutharute



super

(sujithsathya, 2010-03-30 13:37)

good i like it

Really Fantastic

(ARYA, 2010-03-02 17:02)

Cooool' I like this site very much. Very gud questions.

Good

(Sooraj C Soman, 2010-02-24 14:40)

Brilliant questions & answers

hai

(Rajesh kp (kazhakuttom), 2010-02-15 08:13)

we want to some kerala history including this quiz

it is super

(winback, 2010-02-04 16:57)

it is useful site,very good.

hai

(vigitha, 2010-02-04 11:34)

cool tooo good get so many knowledge


« previous

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

next »