Go to content Go to menu
 


 
1.  The number of west flowing rivers of Kerala?
 
Ans : 41
 
2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"
 
Ans : Nalappattu Narayana Menon
 
 3.  Edakkal Caves are in
 
Ans: Wayanad District
 
4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
 
Ans : Ezhimala
 
 5.  Bakal Fort is in which District ?
 
Ans : Kasargode
 
 6. First computerised Panchayath in Kerala
 
Ans : Vellanad
 
 7. Information Kerala Mission started in
 
Ans : 1999
 
 8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
 
Ans :Trissur
 
9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
 
Ans : Valapattanam
 
 10. Who was the first education minister of Kerala State ?
 
Ans : Joseph Mundassery
 
11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
 
Ans : Cherukad
 
12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
 
Ans : Kottarakkara
 
 13. Smallest Taluk in Kerala
 
Ans : Kochi
 
 14. The region of Kerala where evergreen forests are seen
 
Ans : Silent Valley
 
 
15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
 
Ans : Eranad
 
 16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
 
Ans : Kunthippuzha
 
 17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
 
Ans : 20
 
18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
 
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
 
19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
 
Ans : Sivagiri
 
20. The Parauram Express runs between
 
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore
 
 
 21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
 
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
 
 22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
 
Ans : Thiruvananthapuram
 
 23. The Director of the film '' Agnisakshi ''
 
Ans : Shyamaprasad
 
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
25. Where is Puralimala situated
 
Ans : Thalasserry
 
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
 
Ans : Kundara Proclamation
 
27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
 28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
 
Ans : Peechi
 
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
 
Ans : M.Vijayakumar
 
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
 
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
 
31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"
 
Ans : Bimappalli
 
 32. Wellington Island is in which district
 
Ans : Ernakulam
 
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
 
Ans : E.M.S
 
34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"
 
Ans : G.Sankarakurup
 
 35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"
 
Ans : Lalithambika Antharjanam
 
36. "Who is the director of the film "Chemmeen "
 
Ans : Ramu Kariyattu
 
 37. The Teak Museum of Kerala is located in
 
Ans : Nilampoor
 
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
 
Ans : Alahayude Penmakkal
 
 39. The first short story in Malayalam
 
Ans : Vasana vikrithi
 
40. Sandal forest in Kerala
 
Ans : Marayoor
 
 41. The first wild life sanctury in Kerala ?
 
Ans : Thekkady
 
 
42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "
 
Ans : Medicinal Plants of Kerala
 
 43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
 
Ans : North East Monsoon
 
 44. Who started the State Transport service in Travanore ?
 
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
 
 45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""
 
Ans : G.Shankara Kurup
 
46. Forest Industries Travancore is situated in
 
Ans : Aluva
 
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
 
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
 
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
 
Ans : Mannath Padmanabhan
 
49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?
 
Ans : Vallathol Narayana Menon
 
50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"
 
Ans : Sardar K.M.Panicker

 

 

Comments

Add comment

Overview of comments

its very good one

(ss, 2011-08-05 11:55)

thank for the quests

its very good one

(ss, 2011-08-05 11:54)

thank for the quests

its very good one

(ss, 2011-08-05 11:53)

thank for the quests

nice

(Sulekha, 2011-07-22 18:00)

nice job...try to improve this site by adding more...
Thank you

good

(jithin joy, 2011-07-03 07:55)

it is more helpfull

PLEAS ADD MORE QUESTIONS

(ANIL KUMAR, 2011-06-30 09:37)

THANKSSSSSSSSSSSS

KERALA HISTORY

(AJAYAN, 2011-06-24 09:46)

NICE..AJAYAN POOKOD

KERALA HISTORY

(AJAYAN, 2011-06-24 09:46)

NICE..AJAYAN POOKOD

KERALA HISTORY

(AJAYAN, 2011-06-24 09:46)

NICE..AJAYAN POOKOD

KERALA HISTORY

(AJAYAN, 2011-06-24 09:45)

NICE..

10

(huzaifa, 2011-06-19 06:23)

my name is huzaifa

quiz to improve

(anshana, 2011-06-10 01:20)

really such quizes helps the students more.it works as a good task.

GOOD

(GAN, 2011-05-31 11:06)

GOOD, BUT CHANGE THIS FONT

GooD

(S-T, 2011-03-13 11:51)

This Is All Quiestions And Answer Is English Please Try To Malayalam.

Re: GooD

(nizar, 2011-05-31 06:33)

addition

(jayakrishnan, 2011-05-12 08:17)

pls add some more questions includinf maths.try to improve this site

pls check the question no.13

(Nisha s, 2011-05-10 09:30)

I founnd somewhere the smallest taluk is Kunnathoor.I dont Know whether it is right.any way make sure of that. Nice questions...

correction

(sreelesh, 2011-05-08 15:41)

Dear Reader,

please note that Ormayude Arakal Memoirs by Vaikom Muhammad Basheer and Jeevitha patha is the autobiography of cherukad.

thanks for meeee

(sruthi, 2011-05-03 18:58)

good question thanks for you

thanks for you add more plss

(sandeep h, 2011-05-03 18:52)

i am a student. i was reading more and more books
on reading this questing in this site i was reading
a general knowledge book so thanku for giving some keraliya information


« previous

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

next »