Go to content Go to menu
 


 
1.  The number of west flowing rivers of Kerala?
 
Ans : 41
 
2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"
 
Ans : Nalappattu Narayana Menon
 
 3.  Edakkal Caves are in
 
Ans: Wayanad District
 
4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
 
Ans : Ezhimala
 
 5.  Bakal Fort is in which District ?
 
Ans : Kasargode
 
 6. First computerised Panchayath in Kerala
 
Ans : Vellanad
 
 7. Information Kerala Mission started in
 
Ans : 1999
 
 8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
 
Ans :Trissur
 
9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
 
Ans : Valapattanam
 
 10. Who was the first education minister of Kerala State ?
 
Ans : Joseph Mundassery
 
11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
 
Ans : Cherukad
 
12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
 
Ans : Kottarakkara
 
 13. Smallest Taluk in Kerala
 
Ans : Kochi
 
 14. The region of Kerala where evergreen forests are seen
 
Ans : Silent Valley
 
 
15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
 
Ans : Eranad
 
 16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
 
Ans : Kunthippuzha
 
 17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
 
Ans : 20
 
18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
 
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
 
19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
 
Ans : Sivagiri
 
20. The Parauram Express runs between
 
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore
 
 
 21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
 
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
 
 22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
 
Ans : Thiruvananthapuram
 
 23. The Director of the film '' Agnisakshi ''
 
Ans : Shyamaprasad
 
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
25. Where is Puralimala situated
 
Ans : Thalasserry
 
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
 
Ans : Kundara Proclamation
 
27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
 28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
 
Ans : Peechi
 
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
 
Ans : M.Vijayakumar
 
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
 
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
 
31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"
 
Ans : Bimappalli
 
 32. Wellington Island is in which district
 
Ans : Ernakulam
 
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
 
Ans : E.M.S
 
34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"
 
Ans : G.Sankarakurup
 
 35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"
 
Ans : Lalithambika Antharjanam
 
36. "Who is the director of the film "Chemmeen "
 
Ans : Ramu Kariyattu
 
 37. The Teak Museum of Kerala is located in
 
Ans : Nilampoor
 
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
 
Ans : Alahayude Penmakkal
 
 39. The first short story in Malayalam
 
Ans : Vasana vikrithi
 
40. Sandal forest in Kerala
 
Ans : Marayoor
 
 41. The first wild life sanctury in Kerala ?
 
Ans : Thekkady
 
 
42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "
 
Ans : Medicinal Plants of Kerala
 
 43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
 
Ans : North East Monsoon
 
 44. Who started the State Transport service in Travanore ?
 
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
 
 45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""
 
Ans : G.Shankara Kurup
 
46. Forest Industries Travancore is situated in
 
Ans : Aluva
 
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
 
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
 
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
 
Ans : Mannath Padmanabhan
 
49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?
 
Ans : Vallathol Narayana Menon
 
50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"
 
Ans : Sardar K.M.Panicker

 

 

Comments

Add comment

Overview of comments

Re: kerala quiz

(Rijas, 2011-11-18 03:32)

its very informative site however thanks all the best

good

(sagar, 2011-11-17 14:22)

your effort is great. helped me to study .good !

well....

(suhana thahani, 2011-11-10 10:45)

superb....well needed and useful

good

(niyas, 2011-11-01 16:46)

thank you for giving like this good questin and answers

Good work but there is a correction

(Aaron augustine, 2011-10-29 04:45)

The eleventh question - whose autobiography is ormayude arakal?
The correct answer for the question is 'Vaikom Muhammed Basheer' and not 'cherukad'. You have done a wonderful job and keep posting more.Thank you.............

excellent but......

(sunil vg, 2010-04-23 10:24)

peoples need more from here

not understooding but no problem

(sreemay, 2011-10-26 16:01)

very hard to learn

it's nice one

(sinan naduvannur, 2011-10-19 16:14)

repeating..expecting more..thnks..

add more quizes about palakkad dt

(vishal, 2011-10-18 17:37)

good but add more

nice questions

(sandra, 2011-09-19 06:17)

its very useful.Add more

Re: nice questions

(sanker, 2011-10-02 12:16)

can you give me some more tough questions to answer ..........................................................these questions are nice

Re: Re: nice questions

(appu, 2011-10-14 16:37)

The questions are repeating again take care. More questions should be added.

wonderful questions!!

(SAJNA RAFEEK, 2011-10-01 18:12)

superb! expecting more

gud qstions

(merin kappen, 2011-10-01 18:11)

gud questions.plz add more qustions

gud qstions

(ashtami, 2011-09-19 12:41)

all the questions in this are useful.......it made me to get full marks in gk.

COMMENT

(ATHIRA , 2011-09-06 12:40)

Its very nice .expecting more

good qustions

(noufal, 2011-09-01 14:18)

add more qustions

Thnx

(aash, 2011-08-22 14:47)

thnx for the updating,,,,,,,expecting more.....

Good

(sree, 2011-05-08 15:21)

very useful, expecting more

Re: Good

(nizar, 2011-08-19 08:44)

very good


« previous

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

next »