Go to content Go to menu
 


 
1.  The number of west flowing rivers of Kerala?
 
Ans : 41
 
2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"
 
Ans : Nalappattu Narayana Menon
 
 3.  Edakkal Caves are in
 
Ans: Wayanad District
 
4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is
 
Ans : Ezhimala
 
 5.  Bakal Fort is in which District ?
 
Ans : Kasargode
 
 6. First computerised Panchayath in Kerala
 
Ans : Vellanad
 
 7. Information Kerala Mission started in
 
Ans : 1999
 
 8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
 
Ans :Trissur
 
9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is
 
Ans : Valapattanam
 
 10. Who was the first education minister of Kerala State ?
 
Ans : Joseph Mundassery
 
11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?
 
Ans : Cherukad
 
12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
 
Ans : Kottarakkara
 
 13. Smallest Taluk in Kerala
 
Ans : Kochi
 
 14. The region of Kerala where evergreen forests are seen
 
Ans : Silent Valley
 
 
15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
 
Ans : Eranad
 
 16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
 
Ans : Kunthippuzha
 
 17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
 
Ans : 20
 
18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
 
Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai
 
19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
 
Ans : Sivagiri
 
20. The Parauram Express runs between
 
Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore
 
 
 21. Who started the State Transport Service in Travancore ?
 
Ans : C.P.Ramaswamy Iyer
 
 22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated
 
Ans : Thiruvananthapuram
 
 23. The Director of the film '' Agnisakshi ''
 
Ans : Shyamaprasad
 
24. Name the Jnanpith award winner in 1995
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
25. Where is Puralimala situated
 
Ans : Thalasserry
 
26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
 
Ans : Kundara Proclamation
 
27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"
 
Ans : M.T.Vasudevan Nair
 
 28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
 
Ans : Peechi
 
29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
 
Ans : M.Vijayakumar
 
30. First Kerala State Kathakali Award has been given to
 
Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair
 
31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"
 
Ans : Bimappalli
 
 32. Wellington Island is in which district
 
Ans : Ernakulam
 
33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
 
Ans : E.M.S
 
34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"
 
Ans : G.Sankarakurup
 
 35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"
 
Ans : Lalithambika Antharjanam
 
36. "Who is the director of the film "Chemmeen "
 
Ans : Ramu Kariyattu
 
 37. The Teak Museum of Kerala is located in
 
Ans : Nilampoor
 
38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
 
Ans : Alahayude Penmakkal
 
 39. The first short story in Malayalam
 
Ans : Vasana vikrithi
 
40. Sandal forest in Kerala
 
Ans : Marayoor
 
 41. The first wild life sanctury in Kerala ?
 
Ans : Thekkady
 
 
42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "
 
Ans : Medicinal Plants of Kerala
 
 43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
 
Ans : North East Monsoon
 
 44. Who started the State Transport service in Travanore ?
 
Ans : C.P.RamaSwamy Iyer
 
 45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""
 
Ans : G.Shankara Kurup
 
46. Forest Industries Travancore is situated in
 
Ans : Aluva
 
47..Which is the firstMalayalam Novel ?
 
Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi
 
48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
 
Ans : Mannath Padmanabhan
 
49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?
 
Ans : Vallathol Narayana Menon
 
50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"
 
Ans : Sardar K.M.Panicker

 

 

Comments

Add comment
Control code Play audio code

Overview of comments

kerala

(GREESHMA, 2012-04-11 11:26)

ADD MORE QUESTIONS

kerala

(Arathy, 2012-04-11 11:24)

No perfection

quiz

(aneesh pompara, 2012-04-06 03:06)

average qns

apriciat

(sameerkunnummel, 2012-03-26 08:35)

pls add more more more bcause this is intrested

Gk

(Prasad, 2012-03-22 06:07)

Sent me my mob 9961969712

Hai

(Solin, 2012-02-14 18:12)

Ormayude arakal is the autobiography of Vaikom muhamad Basheer.
Cherukad- Jeevithappatha

kerala history

(PAULRAJ S, 2012-02-13 10:57)

the above questions are good, please add more questions

Visit www.keralapscquestions.blogspot.com

(sameer, 2012-02-11 13:08)

Hi Friends Visit My Site for Questions in Malayalam including free pdf files.

<a href="http://keralapscquestions.blogspot.com">http://keralapscquestions.blogspot.com</a>

Visit My Site for Questions in Malayalam

(sameer, 2012-02-11 13:06)

Hi Friends Visit My Site for Questions in Malayalam including free pdf files.

http://keralapscquestions.blogspot.com

comment

(vinod, 2012-02-07 09:14)

good, will be beneficial if included more item

hi

(deepika, 2012-02-03 06:47)

it's verry nice, plz add more questions

superb

(noufal, 2012-01-27 22:41)

its very useful... heartly congrats.

question no.11

(Lineesh, 2012-01-27 18:51)

Ormayude arakal is the autobiography of vaikom muhamad basheer.

Sorry

(beena, 2012-01-27 08:31)

Its good. sorry for the wrong comments Like Patti etc.They are the Pandits of kerala

we want malayalam

(nishad, 2012-01-16 10:21)

Good & excellent but we want malayam typing

Re: we want malayalam

(RAJESHRAJU, 2012-01-19 01:33)

JD15N

Re: we want malayalam

( , 2012-01-26 08:39)

NOT NEEDED

VERY GOOD

(SHAH RUKH KHAN, 2012-01-26 08:22)

USEFUL FOR URGENT COMPEITIVE QUIZZES

nalla thanu

(SACHIN TENDULKAR, 2012-01-26 08:20)

super chodyaegal!

hello

(jared, 2012-01-26 08:18)

good!


« previous

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

next »